Sommeren 2023 har Folkehelseinstituttet varslet to nasjonale utbrudd av E. coli. Smitten har gått over tid og smittekilden er foreløpig ukjent. E. coli smitter svært lett, så vi anbefaler alle å følge disse hygienerådene for hvordan man kan unngå smitte.
Hva er E. coli?
E. coli er et fellesnavn på en gruppe bakterier som forekommer normalt i store mengder i tarmsystemet til dyr og mennesker. Bakteriene er nyttige i fordøyelsesprosessen, og de bidrar til at farlige bakterier ikke får formere seg i tarmene våre. Men over tid har det blitt dannet noen varianter av E. coli med sykdomsfremkallende egenskaper.
Smitte foregår ved at bakterier overføres fra dyr eller mennesker gjennom mat eller drikke som er blitt forurenset.
Hva skjer når man blir smittet?
E. coli kan gi diaré og magesmerter, og i noen tilfeller blodig diaré. Barn trenger ikke ha feber, men kan være i generelt dårlig form med slapphet, kvalme og dårlig matlyst. Diaréen kan ofte vare i fire til ti dager hos voksne og noe lenger hos barn.
Hvordan kan du unngå å bli smittet?
Siden bakteriegruppen finnes i tarmen hos drøvtyggere, kan E. coli smitte via dyr, mat som er forurenset med avføring fra dyr og fra forurenset vann. I tillegg kan smitten spre seg fra person til person. Derfor er det viktig å alltid vaske eller sprite hendene etter direkte kontakt med dyr som kuer, sauer og geiter. Hvis du ikke har tilgang på vann og såpe er Antibac® hånddesinfeksjon et godt alternativ. Antibac har dokumentert effekt mot blant annet E. coli-bakterier. Med en Antibac®-flaske eller Antibac®-servietter i vesken eller sekken er du godt forberedt når du er på gårdsbesøk, i en dyrepark eller lignende.
Andre råd for å unngå smitte via mat og drikke:
- Gjennomstek eller gjennomkok all farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker og liknende)
- Unngå dårlig stekte hamburgere
- Hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
- Unngå ikke-desinfisert drikkevann, som for eksempel å drikke fra vann ute i naturen
- Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk
- Grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt
- Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen
- Vask brukte kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr før utstyret brukes til annen mat
Kilder: FHI.no og NHI.no
Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta relevante nyheter, nyttig informasjon og tips om hygiene.