Hva er lukket kretsløp for emballasje?

Hvordan skiller lukket kretsløp for emballasje seg fra vanlig resirkulering? Hvilke fordeler kan det ha og hvilke utfordringer kan oppstå? Dette er noen av spørsmålene Kiiltos emballasjespesialist Heidi Kähkönen svarer på. Hun er alltid like engasjert i dette temaet.

Kähkönen påpeker at målet med resirkulering i et lukket kretsløp er å fremme sirkulærøkonomien.

«Med lukket kretsløp for emballasje mener vi et system der brukt emballasje samles inn og bearbeides til resirkulert plast, som deretter brukes til å produsere ny emballasje til samme formål. Målet er å holde verdifulle materialer i kretsløpet, slik at de ikke ender opp som avfall eller blir brent», forklarer hun.

Hvordan skiller lukket kretsløp seg fra vanlig resirkulering?

«Når det gjelder resirkulering av plastemballasje fra husholdninger, inneholder den resirkulerte plasten vanligvis flere ulike plasttyper. Forbrukeremballasje kan også være forurenset med uønskede stoffer. Kvaliteten på resirkulert plast avhenger derfor av hvor effektiv sorterings- og rengjøringsprosessen er».

Hva er fordelene med lukket kretsløp?

«I et lukket kretsløpsystem samles ønsket materiale inn separat, slik at kilden til den resirkulerte plasten er kjent, og materialet er renere allerede fra starten. Dette forenkler resirkuleringsprosessen.

Et lukket kretsløp bidrar til å opprettholde kvaliteten på den resirkulerte plasten på et tilstrekkelig høyt nivå, slik at den kan gjenbrukes i mer krevende produkter.

I tillegg gjør lukket kretsløp det mulig å gjenbruke plast innenfor det samme geografiske området der produktene brukes».

Hva er de viktigste trinnene for resirkulering i et lukket kretsløp?

«Et vellykket lukket kretsløpsystem krever samarbeid mellom flere aktører. Det er avgjørende å involvere forbrukerne – kunder som er villige og i stand til å samle inn tom emballasje og har tilstrekkelig plass til oppbevaring.

I vårt pilotprosjekt samarbeidet vi med et bredt spekter av deltakere, blant annet Hämeenlinna Osuusmeijeri og Valio (industrielle tjenester), Juvenes og Perho Culinary, Tourism & Business College (matservering), byene Kotka og Hamina, Universitetet i Helsingfors og LTQ Partners (profesjonelle rengjøringstjenester), samt CC-Tukku (detaljhandel og distribusjon).

I tillegg til disse partnerne trengs en avfallshåndteringsbedrift eller en annen aktør som kan organisere logistikken. I vårt pilotprosjekt tok LHJ Group seg av dette.

Neste viktige samarbeidspartner er resirkuleringsanlegget, som har ansvaret for å omdanne brukt emballasje til gjenbrukbart materiale. Dette ansvaret hadde Lassila & Tikanoja i vårt tilfelle. Til slutt trengs en emballasjeprodusent – i dette pilotprosjektet var det Muovi-Heljanko».

Hvorfor ønsket Kiilto å prøve ut lukket kretsløp for emballasje?

«Det er viktig å kontinuerlig lete etter nye løsninger som reduserer ressursforbruket, minimerer miljøpåvirkningen og fremmer mer bærekraftig forbruk. Eksisterende praksiser må utfordres, og alternative løsninger må utforskes.

Uten å teste nye tilnærminger kan vi ikke lære hva som fungerer godt, og hva som fortsatt trenger forbedring. Derfor satte vi i gang dette pilotprosjektet».

Hvor vellykket var pilotprosjektet? Hva lærte vi?

«Pilotprosjektet var en stor suksess, vi klarte å produsere ny emballasje fra det innsamlede materialet. Å prøve noe for første gang er aldri enkelt eller rett frem. Det var mange diskusjoner og avtaler som måtte inngås mellom ulike partnere. Likevel fikk vi det til, og vi er veldig fornøyde med resultatet.

Piloten reiste viktige spørsmål, særlig knyttet til logistikk. For eksempel:

  • Kunne komprimatorer installeres på innsamlingsstedene for å samle større mengder plast og redusere tomrom i transporten?
  • Hvordan bør små innsamlingssteder organiseres?
  • Kunne resirkuleringsselskaper motta økonomisk kompensasjon for innsamlet plast?
  • Kunne plastinnsamling vært gratis for deltakerne?
  • Hvordan sikrer vi at de reneste plastfraksjonene brukes i produkter som krever høy renhet?

Dette er viktige spørsmål som må diskuteres i hele verdikjeden.

Hva er Kiiltos planer for emballasje? Vil pilotprosjektet fortsette?

Vi leter alltid etter mer bærekraftige råvarer og emballasjeløsninger. Målet vårt er at innen 2025 skal 70 % av emballasjen vår være gjenbrukbar, laget av resirkulerte materialer eller hentet fra fornybare kilder.

«Vi jobber også med å redusere emballasjemateriale per tonn produkt hvert år, og vi tester gjenfyllbare emballasjeløsninger – selv for mindre emballasjestørrelser.

Så langt har vi nådd 55,5 % av vårt 70 %-mål.

Vi har også testet forbrukernes villighet til å bruke gjenfyllbar emballasje, og vi gjennomfører forsøk på å etterfylle rengjøringsprodukter i profesjonelle rengjøringsmiljøer.

Selv om denne spesifikke piloten ikke vil fortsette i sin nåværende form, vil vi bruke erfaringene vi har fått og undersøke hvordan vi kan utvide nettverket videre».

Hvilke tre ønsker har emballasjespesialisten etter denne piloten?

  1. Mer handling og åpen diskusjon – inkludert samtaler om kostnader. Å bygge mer bærekraftige forretningsmodeller er ikke billig, men hva er viktigere enn å investere i fremtiden?
  2. Flere bedrifter og organisasjoner som vil samle inn plast for resirkulering i lukket kretsløp. Etterspørselen etter resirkulert plast er høy, og vi må nå nødvendige innsamlingsvolumer for å gjøre lukkede kretsløp økonomisk attraktive.
  3. Muligheten til å bruke resirkulert plast i produkter med de høyeste kvalitets- og sikkerhetskravene, som kosmetikk og medisinsk utstyr.

Kan Kiilto gi veiledning om lukket kretsløp resirkulering?

«Absolutt! Vi deler gjerne våre erfaringer fra pilotprosjektet. Alle interesserte er velkomne til å kontakte meg».

Kontaktinformasjon:
Heidi Kähkönen
Packaging Development Manager
E-post: heidi.kahkonen@kiilto.com
Tel: +358 40 837 0830