MPOX-utbruddet; råd om renholds- og hygienerutiner

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte 14. august at det pågående utbruddet av MPOX-viruset subtype I er en internasjonal folkehelsekrise. Det første smittetilfellet utenfor Afrika er nå bekreftet i Sverige.

Sykdommen gir blant annet feber, hovne lymfeknuter og kløende utslett med blemmer. De fleste blir friske uten behandling, men gravide, immunsvekkede og barn har høyest risiko for alvorlig sykdom. Viruset smitter via kontakt med utslett, sår- og kroppsvæsker fra en som er smittet, og kan også overleve på gjenstander og flater over lengre tid og dermed smitte via indirekte kontakt.

Det kappekledte viruset er følsomt for alkohol, og alkoholbaserte desinfeksjonsmidler som er testet og kan vise til effekt på vacciniavirus iht. standarden EN14476, anses derfor av helsemyndighetene som egnet til smittevern. Alle Antibac® hånd- og overflatedesinfeksjonsprodukter har iht EN 14476 effekt på vacciniavirus og kan derfor trygt brukes ved eventuelle smittetilfeller eller forebyggende tiltak.  

Hyppig og grundig rengjøring, og trygg avfallshåndtering er svært viktig for å redusere smitterisiko for apekopper på steder hvor det er smittefare eller smitteutbrudd.

Personer som utfører rengjøring og håndterer avfall bør bruke beskyttelsesutstyr, det vil si munnbind, engangshansker og eventuelt engangsforkle.  

Håndhygiene er viktig etter rengjøring/ avfallshåndtering, også dersom man bruker hansker.  

Tilsølte eller fuktige hender rengjøres med såpe og vann, for øvrig kan man bruke hånddesinfeksjonsmiddel. 

Eksisterende rutiner for renhold bør styrkes med ytterligere tiltak: 

  • Spesialrengjøring er ikke nødvendig. Bruk vanlige rengjøringsmidler (ikke organiske) til rengjøring, samt desinfiseringmidler. Det bør brukes engangstørk/-kluter.
  • I tillegg til rutinemessig rengjøring, bør områder rengjøres hyppigere hvis de er tilsmusset med biologisk materiale.  
  • Punktrengjøring bør utføres minst hver time. Områder som trenger hyppig rengjøring inkluderer alle overflater som kan være i kontakt med menneskers hud, for eksempel benker, stoler, vegger, senger og sofaer. 
  • Mulighet for håndvask eller hånddesinfisering bør være lett tilgjengelig. 

Kilde: FHI.no

På Helsenorge sine sider kan du lese mer om Mpox

Anbefalte produkter for desinfisering: