Maler bort kaoset

Det virker som om Rickard Furubom har levd mange liv: artist, punk-rocker, pappa til fjorten, skuespiller, barnehagearbeider, lageroperatør. Noen av disse kan virke som totale motsetninger, men de har noe til felles: Rickards forkjærlighet for å se effekten av arbeidet sitt.

Det viktigste er innvirkningen han har hatt på barna sine. «Å ta vare på barn er meningsfullt for meg», sier Rickard. Rickard er ikke den biologiske faren til barna, men de har funnet et hjem hos ham gjennom fosterhjemsforeninger og adopsjoner.

Å tilby et hjem til barna som trengte det startet etter at cruiseskipet Estonia sank.

«Det var en kunngjøring i avisen som spurte hvem som kunne ta vare på tre søsken som hadde blitt foreldreløse etter ulykken. Jeg syntes det var for galt. Jeg tenkte «selvfølgelig!», så jeg ringte nummeret i annonsen. Jeg ble stilt en masse spørsmål og de sjekket bakgrunnen min.»

De tre barna det var snakk om ble tatt hånd om av slektningene sine, men det var mange andre barn som trengte et hjem. Rickard og hans daværende kone begynte med én, så to, deretter tre. Opp gjennom årene har Rickard oppdratt fjorten barn. «Det er viktig for meg å være snill og ta vare på folk», sier Rickard.

I dag jobber Rickard som lageroperatør hos Kiiltos Täby i Sverige. Han har jobbet for selskapet i to perioder: den første gangen i tre år. Deretter tok han seg litt tid fri for å ta vare på barna sine, jobbet som skuespiller og lagde filmrekvisitter. Nå har han vært tilbake hos Kiilto i sju år.

Jobben har brakt noen uventede tilleggselementer til kunsten hans: Rickard har kunnet bruke Kiilto-produkter som lim og gips. Han eksperimenterer med forskjellige blandinger.

«Dette var første gang jeg virkelig kunne gå bananas! Hjemme har jeg ikke plass til å male store malerier.»

Rickard maler også abstrakte malerier hjemme, i dag sammen med kjæresten sin som ikke har laget kunst før. «Jeg elsker hvordan vi bare kan være stille sammen og lage kunst. Det er herlig!» Rickard humrer.

Maling er en måte for ham å bli kvitt stress på. «Jeg maler for å roe meg selv, det er en form for mindfulness. Å male organiserer kaoset inne i hodet mitt.»

Rickard kan ikke peke på spesifikk inspirasjon og har ingen plan for maleriene han lager. «Det er det samme som når jeg skriver sangtekster for bandet mitt: Jeg får bare ord til å passe sammen, jeg tenker ikke så mye over det.»

Rickard har spilt i femten forskjellige band og spiller for tiden i to. Bandene spiller punkrock, noe som har vært Rickards greie i over 40 år. I løpet av årene har Rickard «spilt trommer, sunget, gjort mange ting» i henhold til han selv.

Når Rickard ikke spiller musikk eller driver med kunst, liker han å lage mat til barna og vennene sine. Da kan du også se den kreative siden hans: «Jeg liker å eksperimentere med smaker.»

Selv med to band, én jobb og kunstprosjekter fremhever Rickard viktigheten av familien. Når han snakker om hva han liker mest i sitt daglige liv, svarer han: «Å være far og ta vare på barna mine.»