DEI-arbeidet er fortsatt i en tidlig fase: ny avhandling om utviklingen av Kiiltos samfunnsansvar

Noora Huovilainens nylig avsluttede avhandling ser på utviklingen av samfunnsansvar med tanke på mangfold, likeverd og inkludering (DEI). I arbeidsfellesskapet inkluderer dette:

  • mangfold
  • en likeverdig og inkluderende måte å tenke på, der alle behandles som unike individer med individuelle behov
  • ansattes følelse av å være fullverdige medlemmer av arbeidsfellesskapet og bli hørt
  • ta hensyn til ansatte i en svakere posisjon
  • samarbeid som overskrider nasjonale og kulturelle grenser
  • god oppførsel

Da Kiilto bestilte avhandlingen, ønsket de å finne ut hvordan de kan fremme realiseringen av DEI-temaer i sine egne aktiviteter.

Avhandlingen inneholder en teoretisk oversikt over DEI-temaer, brukt som grunnlag av Huovilainen for å gjennomføre temaintervjuene i selskapene som ble studert, som i tillegg til Kiilto var Kemira, Lassila & Tikanoja og Neste. Temaintervjuene diskuterte samfunnsansvar, effekten av ledelse på samfunnsansvar og DEI-arbeid, og selskapenes tiltak for å fremme DEI-arbeid.

Avhandlingen drøfter også utfordringer ved DEI-arbeidet. DEI-SAKER regnes ofte som "myke" verdier og tas for gitt i arbeidsfellesskapet, men de krever faktisk en bevisst innsats for å bli realisert. Avhandlingen inkluderer en undersøkelse av folks egne privilegier og fordommer, og frykten for å mislykkes og finne seg selv i en ubehagelig situasjon. Dette er grunnen til at DEI-arbeid tar tid og krefter.

Status for samfunnsansvar i Kiilto

Huovilainen fant ut hva dagens situasjon er i Kiilto når det gjelder ansvar og DEI-arbeid. Ifølge funnene er Kiiltos virksomhet allerede godt ledet av et ansvarlig tankesett, men DEI-arbeidet er fortsatt i sine tidlige stadier. Kiilto bør ta mer hensyn til DEI-arbeid i sine funksjoner og å øke forståelsen og opplæringen om emnet i stor grad på ulike ansattnivåer.

DEI-temaer inngår i Kiiltos program for trivsel på arbeidsplassen. Våren 2024 ble det opprettet en arbeidsgruppe i Kiilto for å utvikle DEI-arbeidet, som fortsatt i 2024 har som oppgave å øke bevisstheten om DEI-spørsmål i Kiilto. Den skal støtte HR i å ta hensyn til DEI-spørsmål og blant annet planlegge Kiiltos DEI-vei fremover.

Ved hjelp av informasjon fra avhandlingen kan DEI-arbeidet fremmes ved for eksempel å inkludere DEI-temaer i Kiilto-strategien, øke forståelsen blant ledelse og ansatte om DEI-saker, og ved å utvikle HR-arbeidet til å bli mer DEI-bevisst. En arbeidsgiver som tar hensyn til DEI-spørsmål, kan øke psykisk trygghet; ansattes velvære, tillit og innovativitet; samt bedre forståelsen av kundenes behov. Huovilainens avhandling er tilgjengelig her på finsk.